Migrena presupune hiperexcitabilitatea nervoasă a creierului, sugerează un studiu din 2020

fb09cc_56539dbd8a7d4cffba0e61a9d2372cf3_mv2

Cercetătorii de la Universităţile din Birmingham şi Lancaster sugerează că persoanele care suferă de migrenă par să aibă un cortex vizual hiperexcitabil.

Migrenele sunt definite ca fiind dureri de cap debilitante şi persistente, adesea însoţite de o sensibilitate crescută la stimuli vizuali sau alţi stimuli senzoriali. Cauzele exacte ale migrenelor nu sunt bine înţelese, deşi oamenii de ştiinţă cred că pot fi legate de modificări temporare ale substanţelor chimice, nervilor sau vaselor de sânge din creier.

Într-un nou studiu (publicat în revista Neuroimage: Clinical), cercetătorii şi-au propus să testeze o teorie conform căreia cel puţin o parte a răspunsului se află în cortexul vizual – partea creierului nostru care este responsabilă de vedere.

Dr. Terence Chun Yuen Fong, autorul principal al studiului, explică:

Majoritatea persoanelor care suferă de migrenă răspund şi că au trăit senzaţii vizuale anormale în viaţa lor zilnică, de exemplu halucinaţii elementare, disconfort vizual şi sensibilitate crescută la lumină. Credem că aceste simptome sugerează o legătură între experienţele din timpul migrenelor şi anomaliile din cortexul vizual. Rezultatele noastre oferă primele dovezi pentru această teorie, prin descoperirea unui model de răspuns cerebral specific al persoanelor care suferă de migrenă.

Migrena în studiu

Studiul a fost realizat de cercetători de la Universitatea din Birmingham (Centrul pentru Sănătatea Creierului Uman şi Şcoala de Psihologie) şi Universitatea Lancaster (Departamentul de Psihologie). Echipa a creat un experiment cu un grup de 60 de voluntari, jumătate dintre ei fiind persoane care suferă în mod regulat de migrene. Participanţilor li s-a prezentat un model în dungi şi au fost rugaţi să-l evalueze, în funcţie de cât de incomod le-a fost să-l privească sau de orice alt fenomen vizual asociat.

În plus, participanţii au efectuat o electroencefalogramă (EEG), în timpul căreia cercetătorii au fost capabili să urmărească şi să înregistreze modelele de unde cerebrale atunci când au fost prezentaţi stimulii vizuali.

În ambele teste, cercetătorii au observat un răspuns crescut în cortexul vizual al persoanelor care suferă de migrenă atunci când li s-a prezentat modelul în dungi.

Studiul a luat în considerare şi rezultatele unui subgrup de persoane care nu suferă de migrenă – acestea au raportat tulburări vizuale suplimentare, o caracteristică comună a migrenelor. În mod surprinzător, s-a constatat că aceşti participanţi au avut, de asemenea, caracteristica de hiperexcitabilitate în răspunsul cortexului vizual.

Autorul principal al lucrării despre migrenă explică:

Studiul nostru oferă dovezi că probabil există anomalii specifice prezente în modul prin care se procesează informaţiile din lumea exterioară în cortexul vizual al persoanelor care suferă de migrenă. Cu toate acestea, bănuim că este doar o parte a imaginii de ansamblu, deoarece aceleaşi modele de activitate pot fi observate şi la persoanele care nu suferă de migrenă, dar sunt sensibile la anumiţi stimuli vizuali.

Dr. Ali Mazaheri

Următorul pas în această cercetare va fi monitorizarea grupului în timp, pentru:

  • a vedea dacă răspunsul participanţilor la stimulii vizuali se schimbă, pe măsură ce se apropie debutul migrenei, şi
  • a încerca să monitorizăm ce alte modificări fiziologice ar putea fi implicate.

Acest lucru va deschide calea pentru prognoza migrenelor şi va ajuta la prevenirea apariţiei acestora.

Sursă: „The brain of migraine sufferers is hyper-excitable, new study suggests”, in University of Birmingham news

Bibliografie: C.Y. FongaW. Him, C. LawaJ.J.BraithwaiteA. Mazaher, „Differences in early and late pattern-onset visual-evoked potentials between self- reported migraineurs and controls”, in Science DirectVolume 25, 2020, 102122

Foto: Ivan Aleksic / Unsplash

Traducere din limba engleză de Teodora Dobrescu

Sursa: www.cafegradiva.ro

Programează-te acum!

Află mai multe despre ce cookies folosește acest website și cum le folosim pentru a-ți îmbunătăți experiența de navigare.