Expertul financiar Eusebiu Burcaş a efectuat un studiu cu titlul Banii şi cuplul, la care au participat peste 1 000 de persoane din toată ţara.
Pe Eusebiu Burcaş îl recomandă cei 11 de ani de experienţă în finanţe personale, iar acest studiu este inspirat de cercetările similare efectuate în Statele Unite, Australia şi Noua Zeelandă.
Rezultatele studiului scot în evidenţă câteva frici ale românilor: frica de nesiguranţa venitului lunar (datorată în principal volatilităţii forţei de muncă), frica de a ajunge în imposibilitatea de a-şi întreţine copiii, frica de a nu avea pensia asigurată (este binecunoscută creşterea demografică negativă).
Realizaţi câte scenarii negative şi discuţii au loc în familie, pe tema alocării banilor!
Finanţele în cuplu sunt mult mai complexe decât finanţele individuale. Fiecare dintre noi avem nişte tipare financiare „moştenite” din familie, pe care nu le conştientizăm. Abia atunci când ne aşezăm la masă cu partenerul, acestea încep să iasă la iveală şi de multe ori duc la conflicte,
spune Eusebiu Burcaş, iniţiatorul studiului.
Graficul următor evidenţiază statusul marital al persoanelor participante la acest studiu, în premieră în România.
În cadrul studiului, au fost identificate marile temeri când este vorba despre banii în cuplu:
Românii şi-au manifestat interesul faţă de următoarele subiecte:
Achiziţiile importante se referă la case, maşini sau pământuri. De remarcat ponderea crescută a persoanelor interesate de investiţii (care aduc un beneficiu financiar mai mare, dar şi un risc ridicat), precum şi lipsa totală de interes faţă de orice tip de asigurări.
Referitor la comportamentele financiare în cuplu, procentele sunt apropiate: 36.6% au un comportament similar cu cel al partenerului şi 35.4% au comportamente parţial diferite în cuplu.
Din cifrele prezentate anterior, pare evidentă nevoia de educaţie financiară pentru cupluri.
Din punct de vedere psihologic, am adăuga noi, înţelegerea pe care am putea-o dobândi asupra acestor realităţi este cel puţin la fel, dacă nu chiar mai importantă.
Istoria personală cu banii începe din primii ani de viaţă ai copilului, când preia tiparele parentale pe care le va folosi ulterior, în mod înconştient. Diferite aspecte psihogenetice pot contribui la acest tablou. Istorii personale diferite pot conduce la un adult cu, de pildă, un comportament avar, sau la polul opus, compulsiv. Foarte adesea este importantă analiza emoţiilor, gândurilor, sentimentelor. De multe ori avem, poate, o stimă de sine redusă, în strânsă corelaţie cu percepţia personală de asemenea scăzută. Psihoterapia poate ajuta, pentru a limpezi sentimentele de inferioritate şi inadecvare.
Un lucru extrem de îngrijorător este faptul că în multe familii, partenerii se folosesc de bani pentru a-i influenţa pe copii şi pentru a-i atrage de o parte sau de alta. Astfel copiii îşi creează tipare financiare nesănătoase cu privire la bani,
mai spune Eusebiu Burcaş, intuind, se pare, implicaţiile psihologice şi psihogenetice ale rezultatelor studiului său.
Sursa: https://m.rfi.com/
Foto: goodhousekeeping.com
Sursa: www.cafegradiva.ro